LÁTNIVALÓK

Vízitúra 

Maradandó élményben lehet részünk, ha befizetünk egy holtágak és nádasok mentén vezető, szervezett csónaktúrára. Utunk során láthatunk gémet, kócsagot, kerecsensólymot, kormoránt, bakcsót vagy barna kányát és olyan különlegességek tárulnak szemünk elé, mint a tündérrózsa, vízitök vagy a tündérfátyol. 


Tisza-tavi Ökocentrum

Az ökocentrum interaktívan, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva a folyót és gazdag élővilágát. Fő attrakciója Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, a Tisza-tó és a Tisza összes halfajával, de élőben is meg lehet csodálni a növény- és állatvilágot: az ökocentrum kikötője a bemutató vízitúrák és a kishajós kirándulások kiindulópontja. Ezen kívül láthatunk testközelből vidraetetést, simogathatunk dámszarvast, vagy felmászhatunk a hét emelet magas kilótóba, ahonnan az egész Poroszlói-medencét belátni. Ha gyerekekkel megyünk, számítsunk rá, hogy még napokig erről fognak beszélni.


Az elsüllyedt falu

1876. március 24-én az akkori Tisza morotvájában lévő Árpád-kori kis falut, Tiszahalászt és rajta kívül még 23 községet elöntött a gátját átszakító Tisza. A 800 éves falu megsemmisült, de az emberek szerencsésen megmenekültek és a sarudi gát megépítésével új életet kezdhettek.

A Tisza-tó rejtélyes, elárasztott faluját felkeresni valódi élmény a kalandokat, természetet kedvelők számára. Az út az Óhalászi-Holt Tiszán át vezet, mely a tó egyik legszebb területe hatalmas, gyönyörűen virágzó tündérrózsa mezővel. Érdemes ellátogatni a sziget kilátó tornyához, melyről körbetekintve az egykor virágzó kis település maradványait pillanthatjuk meg.


Kerékpártúra a Tisza-tó körül

A Tisza-tavat körbebringázni különleges természet-élmény és remek mulatság, mert nem csak könnyű a terep, de laza tempó mellett is rengeteg látnivalót bele lehet sűríteni egy-két napba. A biciklis út a tavat körbeölelő gáton fut végig, így egész utunk során gyönyörködhetünk a páratlan atmoszférájú, nagy vízfelületben. Családoknak a kényelmesen, nagyjából 4 óra alatt teljesíthető kis kör végigtekerése ajánlott, amely azt jelenti, hogy nem tesszük meg a teljes kört a tó körül, hanem Poroszló és Tiszafüred között a 33-ason levágjuk az utat. Nyáron, nagy melegben megmártózhatunk az egymás után sorakozó - körei, dinnyésháti, sarudi, poroszlói vagy abádszalóki, tiszafüredi - pompás strandok valamelyikén.


Kiskörei Hallépcső

Immár 5 éve került átadásra az az ökológiai szempontból kulcsfontosságú Kiskörei Hallépcső, melyet azért hoztak létre, hogy biztosítsák a folyamatos kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor akár 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. A másfél kilométer hosszú csatorna 37 vízlépcsőből és zsilipből áll, melynek partján sétálva, a halakat szemlélve, a zubogó vizet hallgatva, teljesen magunk mögött hagyhatjuk a város zaját, az idegeskedést, rohanást.


Vízi Sétány

A Tisza-tó csodáit nem csak csónakkal, hanem gyalog is megtekinthetjük. A Tisza-tavi Vízi Sétány másfél kilométer hosszú fahíd-rendszerét bejárva - mely körbefut egy kis belső tavon és elvezet két madárvártához és egy megfigyelő toronyhoz is -, úgy érezhetjük, mintha vízen járnánk, miközben megismerhetjük a Tisza-tó növény-, és állatvilágát.


Kalandsziget Tiszafüred

A Kalandsziget a Tisza-tó közepén, Tiszafüreden helyezkedik el és számtalan élményekkel teli programot kínál mindenki számára a sport és szabadidő aktív eltöltésére egy csodálatos erdei környezetben. A Kalandszigeten található játékok és élmények mindenki számára felejthetetlen élményt nyújtanak. A 15 m magas mászótorony és kilátó, a 140 akadályból álló kalandpálya rendszer, az óriás csúszópálya egyaránt kínálnak izgalmas és vidám perceket. A Kalandsziget 18 hektáros területén, palló úton közlekedhetünk a sziget csodálatos élővilágát figyelve


Tisza-tavi Mini Zoo - Sarud

A Tisza-tavi miniZOO állatsimogatójában különleges állatokkal ismerkedhettek meg. Itt lakik többek között Terka, a kopasz boci, aki az országban egyedülálló; Lolo, a hegyi lóri, aki a válladról vizsgál meg téged.A gyerekek kipróbálhatják magukat a jó gazda szerepében: etethetik és gondozhatják az állatokat. Emellett szakvezetéssel megismerhetik a különböző állatfajokat és történetüket, természetesen a simogatás mindeközben szerves része a kalandnak. Az állatokkal és az élővilággal kapcsolatban lehetőség nyílik ismeretterjesztő foglalkozásokra, játékos vetélkedőkre, melyek elmélyíthetik a gyerekek ismereteit.